Vad gör trådgnistmaskiner?

Med trådgnistmaskiner går det att utföra skärande bearbetning av metall på ett smart sätt. Metoden är särskilt tacksam när det krävs högre precision och den finns på flera framstående svenska metallverkstäder. Men var är egentligen trådgnistning och varför är metoden så efterfrågad? Häng med!

Trådgnistmaskiner skär med elektricitet

När man skär på detta vis betyder det att man använder en mycket tunn metalltråd för att skära i metallstycken. Det här kan låta som rena rama magin och på sätt och vis är det. I varje fall för den som inte förstår sig på kraften i elektricitet.

 

I trådgnistmaskiner kombinerar den tunna metalltråden med elektricitet och det är det som gör att man kan skära genom metall som vore det en bit smör. Maskinen använder sig av CNC-tekniken för att kontrollera axlar som rör tråden mot metallstycket som ska beskäras.

 

För det mesta använder man sig av en mässingstråd. Med elektriciteten kan denna tråd ta sig genom metaller som härdat stål såväl som genom andra hårdmetaller. När trådgnistmaskinen skapar en laddning mellan arbetsstycket och tråden blir det lite som när det åskar utomhus.

 

Du får en kontrollerad urladdning, en gnista. Gnistan som kommer från tråden och skjuts mot metallen som ska beskäras har otroligt hög värme. Denna värme får metallen att smälta och när man göra detta om och om igen flera tusen gånger på en minut så skär gnistan igenom hela stycket.

 

Smält material sköljs bort på en gång då processen utförs i ett vattenbad som är avjoniserat. Det här ger också den kyla som krävs för att man ska kunna skära på ett säkert och precist sätt utan att skada annat material omkring snittet.

Fantastiska fördelar att vara medveten om

Det finns flera fantastiska fördelar med trådgnistning som kan vara intressanta att veta om. Vi har redan nämnt den höga precisionen. Ett måste inom modern metallbearbetning där varje del måste vara exakt.

 

Det går att skära med en positionsnoggrannhet som motsvara en tiondel av ett vanligt hårstrå. Det är ju minimalt! Samtidigt jobbar man inte med verktyg. Det krävs bara tråd och elektricitet. Inga metallverktyg som slits och måste bytas ut.

 

Maskinen har ingen direkt kontakt med metallstycket som ska beskäras. Det är också ett stort plus. Om ett känsligare metallmaterial ska beskäras blir det enklare då man inte får samma kontaktkraft som andra former av metallbeskärning kan innebära.

 

Det ska också sägas att trådgnistmaskiner klarar av alla material. Du kan skära i stål, aluminium och så vidare. Det ger en stor flexibilitet som kan vara väldigt viktig på metallverkstäder med många olika typer av uppdrag.

 

Sist men inte minst är det förstås också viktigt att nämna automationen. Med CNC går det bra att programmera trådgnistmaskinen för att den ska jobba på ett precist sätt. Det kan den göra gång på gång och därmed får man ut en fin ekonomi av arbetet med maskinen.

Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!