Vilka material kan beskäras med laserskärning?

På avancerade verkstäder där man jobbar med metallbearbetning så finner man inte så sällan lasermaskiner. Laserskärning är populärt just för metall då denna metod gör att man kan skära precist. Dessutom så kan man med laserskärningen se till att minska på svinn av dyra metallmaterial. Det här gör att produktioner av metalldelar kan bli mycket ekonomiska då man skär med en laserskärmaskin. Men det finns förstås fler material som man kan skära i med laser.

Skära med laserskärning

Man kan skära i metall, trä, papper, kork, marmor och mer med laser. Om man ska planera en produktion och ännu inte har bestämt sig för beskärningsmetod så kan lasern absolut bli ett bra val. Det gäller förstås att få experthjälp även vad gäller val av beskärningsmetod. Det finns svenska industriföretag som jobbar med laserskärning, vattenskärning och fler metoder. Dessa företag är bra på att välja rätt metod för det material som ska behandlas.

Man betänker inte bara om industrimaskinen kommer att klara av materialet på ett effektivt vis. Saker som hur stor volym som ska produceras kan också få betydelse. Dessutom så kan man ju fundera lite på fler moment som kan behövas. Om det är så att man behöver ytbehandling och montering så är det bra att välja en verkstad som kanske kan göra allt på samma plats eller som har täta samarbeten med experter på varje moment.

Etsa in mönster

Med lasermaskiner så kan man även etsa in mönster. Man måste alltså inte skära hela vägen igen ett material. Det här kan bli mycket användbart då man kanske ska märka en metalldel eller då man vill skapa vackra effekter på glas och dyra metaller. Laser kan också etsa i trä men här gäller det att jobba varsamt då trä inte klarar samma temperaturer som metaller gör. Med moderna maskiner så kan man kombinera etsning med håltagning och beskärning och det är mycket effektivt och smidigt.

Rätt maskin för rätt material

Det är viktigt att inse att olika laserskärmaskiner har olika syften. Om man ska skära i tunnare metallbitar så kan det kräva en viss typ av laser medan stora rördelar kommer att kräva en rörlasermaskin som klarar tunga och stora objekt. Det är viktigt att utföra laserskärning med rätt maskin inte bara för att den ska klara uppdraget. Om man använder en maskin som egentligen är till för stora delar på delar som är små så kan det innebära att man slösar på resurser.

Genom att diskutera projektet med en expert på laserskärning så får man rätt maskin. Seriösa verkstäder jobbar effektivt och tar inte på sig uppdrag om de inte har rätt kompetens och de verktyg som kommer att fungera bäst för uppdraget.

Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!