Revolutionen inom plåtbearbetning med rörlaserskärning

I Sverige har vi en lång tradition av metallindustri och vi kan se hur utvecklingen har gått framåt med nya spännande metoder. Dessa metoder omdefinierar precisionen inom tillverkningsprocesser och förbättrar effektiviteten. Rörlaserskärning är en innovation som har revolutionerat plåtbearbetning med oöverträffad noggrannhet, flexibilitet och hastighet.

Så fungerar plåtbearbetning med rörlaserskärning

Rörlaserskärning är en form av plåtbearbetning som fungerar med högenergilaser för att skära och forma rör. Detta sker med en enorm precision. Jämfört med traditionella skärmetoder som kan vara tidskrävande så får vi rena snitt och komplexa konturer när vi skär med laser.

Dessutom så är det ofta så att det knappt krävs någon efterbearbetning med rörlaserskärning. Metoden gör sig därmed väldigt bra för en rad olika material som:

  • Stål
  • Rostfritt stål
  • Aluminium
  • Koppar
  • Mässing

De fantastiska fördelarna med rörlaserskärning

Det finns förstås andra moderna metoder inom plåtbearbetning som också ger precision och hög hastighet. Inte minst de moderna CNC-maskinerna som kan svarva och fräsa med god ekonomi.

När vi ser på hur rörlaserskärning har revolutionerat plåtbearbetningen så rör det sig främst om några specifika områden:

Precision och flexibilitet

Den allra främsta fördelen är att man kan få till extremt precis snitt. Detta går sedan att upprepa gång på gång. För designers så ger denna precision helt nya möjligheter som tidigare inte var möjligt.  Det går att utforska nya koncept och finna spännande lösningar som ger högre kvalitet såväl som lägre kostnader för tillverkningsprocessen.

Effektivitet

Behovet av manuell efterbearbetning minskar då man jobbar med rörlaserskärningen. Processen blir snabbare och kostnader går ner. Med en enda operation blir varje rör redo för montering.

Det går att spara på material

En viktig del av plåtbearbetningen är att hushålla med material på ett vettigt sätt. Rörlasern maximerar användningen av material. Metoden minskar avsevärt på spill. Lasern kan samarbeta med avancerad programvara. På så vis går det att få ut många komponenter från en given plåt. Det är bra för miljön och för ekonomin.

Tekniken går att anpassa

En annan revolutionerande aspekt av den här typen av plåtbearbetning är att den är så pass anpassningsbar. Det går att jobba med olika typer av storlekar, former och komplexnivåer på rören. Därmed passar metoden både för mindre specialprojekt såväl som för större industriell produktion.

Revolutionen har nått alla industrier

Med facit i hand så kan vi se att denna revolution har nått flera industrier. Idag används rörlaser för bearbetning av plåt och andra material inom bilindustrin, flyg- och rymdindustrin såväl som inom bygg och konstruktion. Rörlasern är också vanligt förekommande inom möbeltillverkning.

Vi kan se att innovationen inom rörlaserskärning fortsätter att driva gränserna för vad som är möjligt inom plåtbearbetning framåt. Det utvecklas ännu kraftfullare lasrar och programvaran förbättras så att det går att jobba snabbare samtidigt som energieffektiviteten maximeras. Med andra ord så fortsätter revolutionen in i plåtbearbetningens framtid!

Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!