Kantpressar fungerar också med CNC-tekniken

När du ser dig omkring finns det mycket omkring dig som en gång i tiden har befunnit sig i en kantpress. En vanlig möbel med detaljer av metall förlitar sig på tekniken. Med kantpressar kan man vika till metallmaterial för att få rätt form. Det här är ett måste både inom möbelproduktion och då man skapar detaljer som ska finnas med som detaljer i olika typer av byggnationer.

Så fungerar kantpressar

I kantpressar formas plåt. Det här går till på så sätt att man matar in plåten i maskinen som har två verktyg. Ett övre och ett undre. Det övre verktyget kan också kallas för stans. Det undre verktyget är mer som en dyna som plåten ligger på.

När stansen trycks ner över dynan kommer plåten att formas. Det blir ett slags veck eller en kant. Det är därför som det kallas för kantpress!

Det är flera saker som kommer att påverka bockningsvinkel som till exempel:

  • Plåtens tjocklek
  • Avstånd från dynans krön
  • Stansdjupet
  • Presskraft

Om det är tjockare plåt som ska pressas krävs det mer kraft. Det handlar om flera ton. Det här är maskiner som man inte ska leka med! Att få ett finger i vägen är samma sak som att förlora ett finger och det är därför som automatiken med CNC är så tacksam.

CNC styr kantpressarna

Den som jobbar med kantpressning behöver inte komma nära stansen som förs ned med en sådan enorm kraft över arbetsstycket. Det är en stor säkerhet. Hela processen styrs med CNC, det vill säga med datorprogram.

Ibland har man också robotar till sin hjälp för att mata in arbetsstycken. Om de är stora och otympliga kan det bli svårt för en operatör att sköta detta för hand. Med exakta inställningar ser man till att varje arbetsstycke pressas på rätt sätt.

Bockprogram med olika profiler

Med CNC-styrning kan man se till att kantpressar jobbar snabbt och effektivt. Först skapar operatören ett bockprogram med en viss profil. Det här programmet anger vinklar såväl som skänkellängder. Man ställer också in maskinens anhåll så att det blir rätt höjd och djup.

Den här processen betyder i grund och botten att man bara måste mata in materialet för att sedan få perfekt pressning. Pressningen kan aktiveras med hjälp av en pedal eller via dator. Det betyder att den inte kommer att starta av sig självt. Det är viktigt eftersom det finns bitar som operatören måste ta hand om nära pressen och då får den inte börja pressa hursomhelst.

Profiler som går att använda igen

En stor fördel med kantpressar som styrs med CNC är att man kan använda samma profiler igen. Många projekt betyder ju att man måste tillverka samma delar många gånger om. Det kanske går några månader eller år mellan varje tillverkning. Då är det verkligen skönt att ha allting lagrat i datorn för att snabbt bli klar med produktionen då den behövs igen.

Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!