Hur fungerar en fiberlaser?

Det är inte helt okänt att lasertekniken kan vara den allra bästa att välja då man behöver skära i metallmaterial. Kanske har du hört talas om fiberlaser men vad är egentligen detta? Här ska vi se lite närmre på hur fiberlaserskäraren fungerar och varför den är så fördelaktig att använda sig av.

Vad är en fiberlaser?

Fiberlasern är en lasermetod där man använder sig av optiskt fiber behandlat med jordartsmetaller som ytterbium, erbium, tulium, holmium eller dysprosium. Den fiber som används för beskärningsmetoden står i centrum och skiljer sig en hel del från gaslasrar där man använder sig av heliumneon eller koldioxid. Många menar att det finns många fördelar med fiberlaser och att det finns god anledning till att fokusera på denna laserteknik.

Hur fungerar fiberlasern?

När man skär med fiberlaser så förlitar man sig alltså på jordartsmetaller. Det här beror på att de har atomnivåer som ger god energi. Det gör att man kan använda sig av en billigare källa för laserpumpen samtidigt som man får den höga energi som krävs för att det ska gå att skära. Med erbium så kan man använda sig av en laserpumpkälla på 980nm och fortfarande få hög kvalitet, hög energi och en laserstråle på 1550nm. Erbiumatomerna fungerar som lasermedium i fibern och fotonerna som avges kommer att stanna kvar i fiberkärnan. Med hjälp av en sektion som är gjord av glas så får man en plats där fotonerna kan samlas. Det gör att fiberlasern fungerar lite som en spegel.

Pumplasern fokuseras in i ett täckmaterial som man installerar omkring fiberkärnan. Själva fiberkärnan är för liten för att man ska kunna fokusera en diodlaser i den. Genom att pumpa lasern in i täckmaterialet som sitter runt kärnan så kommer lasern att studsa omkring inuti och varje gång som den passerar kärnan så adderas mer pumpljus av kärnan.

Vikten av allt detta

Nu behöver du inte bli expert på det rent tekniska och förstå precis hur en fiberlaser fungerar för att inse hur bra den är. Det räcker att se på de fördelar som man får med denna teknik för att det ska bli tydligt varför den är så pass efterfrågad. Den egenskap som kan ses som den främsta är stabiliteten. Det här är en laser som klarar av att jobba på trots att den kan knuffas lite eller rubbas på annat sätt. Andra lasrar är extremt känsliga för rörelser.

Om laseroptiken rubbas så kan man behöva lägga en hel del tid och energi på att laga detta. Med en fiberlaser så är det så att laserstrålen genereras inuti fibern så man behöver inte känslig optik för att få det hela att fungera.

Sedan så är det också så att den kvalitet som laserstrålen har i fiberlasern är mycket hög. Man kan jobba med en mycket liten punkt och det är perfekt då man ska skära med laser. Kombinationen av hög kvalitet och stor kraft är precis vad som behövs för att metoden ska bli effektiv. Man kan lätt skära i olika typer av metaller med olika tjocklek.

Det krävs inte mycket för att kyla ner fiberlasern trots att den är så pass intensiv och kraftfull. En mycket stor del av kraften som går in i maskinen används för faktisk laserskärning. Samtidigt så kommer mindre av denna kraft förvandlas till värmeenergi. Den värmeenergi som finns kommer att fördelas på ett jämnt sätt längsmed fibern som kan vara rätt så lång. Med en jämn fördelning så blir ingen del av fibern för varm och det gör att man undviker skador på grund av hetta.

Operatörer tycker om att jobba med fiberlaser för det här är en metod som är tyst. Det ger en behaglig arbetsplats. Dessutom så kostar det inte mycket att underhålla lasern. Man behöver sällan underhålla och då detta väl krävs så kostar det mycket mindre än vad som hade varit fallet med andra industrilasrar. Det leder till kostnadseffektivitet och att man kan lita på att fiberlasern kommer att fungera som den ska då man behöver den.

Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!