Därför förblir CNC-maskiner det första alternativet

CNC står för Computer Numerical Control och är verkstadsmaskiner som har gjort stor skillnad inom metallindustrin. Framförallt har användandet av CNC-maskiner lett till att man kan jobba snabbare och till lägre kostnader. Utvecklingen går framåt och nya metoder för skärande bearbetning tas fram. Men CNC fortsätter att vara det första valet för många svenska verkstäder. Varför är det så?

Fantastiska fördelar med CNC-maskiner

När vi ser på CNC-maskinernas unika egenskaper är det alldeles uppenbart att det här är verkstadsmaskiner som ger många fördelar. Det spelar mindre roll om det ska fräsas eller tas hål i rör. Just det att man med en dator kan planera processen och sedan utföra den på ett precist sätt är viktigt för alla som är inblandade i tillverkningen.

Här är de främsta fördelarna som gör att vi fortsatt ser ett stort behov av CNC-maskiner på metallverkstäder.

Ökad produktivitet

Att kunna jobba snabbare och samtidigt få mer gjort kan låta som en dröm. Det är dock en sann dröm för det här är precis vad som sker med CNC-maskinerna. Ett företag kan med hjälp av en modern CNC-maskin öka produktionen utan att behöva anställa fler. Det ger utrymme för större vinster och givetvis också för bättre priser för slutkonsument.

Spar både tid och pengar

Tid och pengar är ju samma sak för ett industriföretag. CNC-maskinen behöver inte ta rast och den kan fortsätta jobba när operatören har gått hem för att vila. Med dessa smarta maskiner krävs det färre mänskliga händer och det krävs heller ingen upplärning. Det här spar pengar på ett smart sätt.

Roligare jobb för operatörer

Nu är det inte så att operatörer alls inte behövs då vi har CNC-maskiner som gör jobbet. Operatörerna måste vara med och jobba med programmering såväl som med att överse maskinerna. Ibland måste verktyg bytas ut och då krävs det en människa som kan jobbet på plats.

För operatörer har CNC-maskinerna inneburit ett roligare jobb med spännande moment. Maskinerna ger också mer utrymme för utveckling och fördjupning. Det är något som operatörer med ett större intresse för metallbearbetning uppskattar.

Mindre mänskliga fel

Tidigare var det självklart att metalltillverkning innebar mänskliga fel då och då. När en hand ska hålla i en stans och dessutom styra hur stor kraft den slås ned med är det uppenbart att det kan bli fel. Så är det inte när det är en CNC-maskin som gör samma jobb.

CNC-maskinerna ger oss felfria processer. De utför samma jobb gång på gång utan någon skillnad. Dessutom är de programmerade för att tala om när det behövs en uppdatering eller service av maskinens delar och verktyg.

Allting sköts i enlighet med dataprotokoll och det gör att man eliminerar en stor del av den mänskliga faktorn som tidigare kunde innebära höga kostnader.

Bättre för miljön

Vi kan också se att CNC-maskiner drar ner på svinn av material. De jobbar effektivt och detta trots att de inte drar särskilt mycket energi. Det här är bra för vår miljö. Med CNC-maskinen kan vi utnyttja material till max och ta till vara på råvaror på ett bättre sätt. Det är ju även bra för ekonomin.

Säkerheten har tagits till nya nivåer

En annan viktig anledning till att man fortsätter att jobba med CNC-maskiner är den höga säkerhet som de erbjuder. När en operatör inte måste ta i vassa verktyg eller komma nära kraftfulla arbetsprocesser ger det trygghet. Operatören riskerar inte de skador som tidigare var mycket vanliga på verkstadsgolv.

Ökad säkerhet är bra både för anställda och för de som driver företaget. Det här leder ju till färre sjukskrivningar och att man inte måste betala skadestånd för anställda som skadats av farliga verktyg.

Lättare att beställa igen

Med datortekniken är det förstås så att varje produktion finns kvar i datorn. Informationen för att tillverka en viss del eller produkt är snabb att plocka fram igen. När en kund behöver nya delar är det bara att lägga in en ny order utan allt arbete omkring. Det här är också en anledning till att CNC-maskiner förblir så populära. De skapar mycket goda relationer mellan industriföretag och kund.

Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!