6 saker du inte visste om plåtbearbetning

Inom metallindustrin händer det en hel del och Sverige har länge varit ett ledande land för metallbearbetningens utveckling. I grund och botten kan vi säga att plåtbearbetning innebär att man formar eller sätter ihop metalldelar. Det här görs genom att man på olika sätt behandlar metallmaterial.

Det kan verka enkelt nog att bearbeta plåt. Du kanske tänker dig att det är en process som kräver ett eller två steg. Först formning i någon form av maskin och sedan en vända i stansmaskin på det. Saken är den att det krävs en hel del mer för att få fram perfekta metalldelar som ska ingå i maskiner, produkter och möbler.

Plåtbearbetning – 6 saker du inte visste

Låt oss se på 6 spännande fakta om plåtbearbetning som du kanske inte har tänkt på tidigare.

  1. En process med flera steg

I de flesta metallbearbetningsprocesser krävs det mer än ett eller två steg för att få en färdig del eller produkt. Det kan vara så att samma stycke metall måste gå igenom en kantpress, stansas, beskäras, svetsas och ytbehandlas. Tiden för arbetet kommer att påverkas av hur väl man planerar hela processen och om det går att utföra flera moment i en fleroperationsmaskin.

  1. Svenska verkstäder har jobben

Svenska verkstäder har sedan många år tillbaka satsat på den nya tekniken. De har helt fantastiska maskiner och operatörer som klarar av att driva dessa. Fast inte tillräckligt många operatörer har det visat sig under senare år. När tekniken skrider fram så snabbt och förfrågan på den smarta metallproduktionen ökar hänger utbildningstakten inte riktigt med. Många svenska industriföretag har under senare år ropat på hjälp för att få fler kunniga operatörer till sina verkstadsgolv.

  1. En massa olika verktyg

När vi ser på en modern verkstad kan det verka som att det bara behövs ett verktyg för en viss typ av tillverkning. Detta för att det bara står en maskin på golvet som sköter hela processen. Det vi inte ser är alla de verktyg som finns inuti maskinen. Ett uppdrag kan kräva såg, fil, stans, hammare och mer. Det blir en rad olika verktyg som alla utför ett specifikt jobb.

  1. Det finns begränsningar

När man kan skriva ut organ till människor med 3D-skrivare kan det verka som att allt är möjligt men det finns begränsningar även inom den moderna metallproduktionen. Många gånger handlar detta om att ett visst företag inte har alla maskiner och den kunskap som krävs för att klara av en komplett process. Det här är en god anledning till att metallverkstäder fungerar mycket bra i industriregioner där det går att knyta kontakter med legooperatörer för viktiga samarbeten.

  1. Det gäller att välja rätt material

All metall är inte identisk. En mycket viktig del av plåtbearbetning går ut på att fastställa vilket material som passar bäst för ändamålet. Ska det vara lättviktig aluminium som inte rostar eller kanske stål som behandlas mot rost?

Materialets egenskaper påverkar inte bara hur det kommer att fungera i slutprodukt. Inom metallproduktion måste man också vara väl medveten om hur det fungerar att forma olika metaller. Till detta kommer kostnadsfrågan. En metall som aluminium är ju mycket dyrare än andra alternativ och det får betydelse för projektets budget.

  1. När metallbiten är formad

Det är lätt att glömma bort att en formad metalldel sällan är redo för sitt slutsyfte. Plåtbearbetning innebär också att man måste genomföra efterbearbetning för att få det önskade resultatet. Det kan betyda att man ytbehandlar för att få bättre motstånd mot korrosion eller att man svetsar ihop olika delar.

Efterbearbetning är en stor del av arbetsprocessen och vissa verkstäder kan även ta hand om slutmontering. På så vis kan man samla hela produktionen på ett ställe och det spar tid. Att klara av alla bitar är en utmaning för varje delmoment kräver ju specialistkunskap.

 

 

Vad betyder allt detta för dig?

Om du står inför ett projekt med plåtbearbetning kan det vara bra att förstå att detta kräver så många olika processer och särskild kunskap. Innan du väljer en leverantör är det smart att ta reda på hur arbetsprocessen ser ut och vad som ingår. Det gör det lättare för dig att välja rätt och få ett kostnadseffektivt projekt.

 

 

 

 

Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!